Maritiem-plus2017-07-12T13:26:54+00:00

REPRESENTATIEVE MARITIEME BEDRIJVEN

Logo Alphatron Marine
Logo Boskalis
Logo Damen Shipyards
Logo Royal IHC
logo Port of Rotterdam
Logo Royal Dutch Shell

MARITIEME SECTOR TROTS VAN NEDERLAND

De Nederlandse maritieme cluster is actief op alle continenten en bestaat uit twaalf sectoren, zoals de binnenvaart, havens, maritieme dienstverlening (inclusief maritiem onderwijs- en kennisinstituten), maritieme toeleveranciers, offshore, scheepsbouw, visserij, waterbouw, watersportindustrie en zeescheepvaart. Bovendien zorgt deze cluster, mat name het havenindustrieel complex, al met al voor 7,3 procent van het bruto nationaal product en voor werkgelegenheid van bijna 440.000 personen (5 procent van de werkgelegenheid in Nederland) – Bron de Rijksoverheid.

Ten slotte zorgen de niet maritieme bedrijven binnen de havengebieden, anderzijds daar bovenop voor een directe toegevoegde waarde van 15,5 miljard euro en 10,2 miljard euro indirect. Samengevat betreft het hier sectoren als gerelateerd vervoer, chemie in de haven en het wegvervoer van en naar de havens. Hieruit volgt een directe en indirecte productiewaarde van de maritieme sectoren van bijna 55 miljard euro.

In vrijwel alle onderdelen binnen de brede sector speelt Nederland mee in de Champions League, ofwel negen van de tien keer nemen we de beker mee naar huis

NEDERLAND MOET HET HEBBEN VAN INNOVATIE

De maritieme maakindustrie is onderdeel van de topsector Water. Binnen deze sector wordt geïnvesteerd in kennis en innovatie, want naast de export van goederen en diensten is ook de Nederlandse kennis en vakmanschap een belangrijk exportproduct. Minister Schultz: “Nederland moet het hebben van innovatie, want het is onze hoogwaardige kennis die de maritieme cluster aan de wereldtop brengt en houdt.” De research en development inspanningen liggen met 4,2 procent van de toegevoegde waarde, daarentegen aanzienlijk hoger dan de gemiddelde 2,0 procent van het bruto binnenlands product (bbp) (2013 cijfers CBS).

NEGEN VAN DE TIEN KEER NEMEN WE DE BEKER MEE NAAR HUIS

In vrijwel alle onderdelen binnen de brede sector speelt Nederland mee in de Champions League, ofwel negen van de tien keer nemen we de beker mee naar huis. Of het nu gaat over offshore olie en gaswinning, zeeslepers, het bouwen van heel luxe jachten of de kennis van Deltares en MARIN. De sector is actief op alle continenten, waardoor we overal in de voorhoede zitten, bovendien is de sector één van onze belangrijkste visitekaartjes in het buitenland.

NEDERLAND BEHOORT TOT DE BELANGRIJKSTE SCHEEPSBOUWER VAN EUROPA

De Nederlandse scheepsbouw omvat de nieuwbouw van grote zeeschepen, reparatie en onderhoud van zeeschepen, daarnaast bevat het de nieuwbouw en reparatie van binnenvaartschepen en overige kleine schepen. Nederlandse werven specialiseren zich in complexe scheepstypen, waardoor ze in toenemende mate de rol van procesregisseur kunnen spelen, vandaar dat Nederland behoort tot de belangrijkste scheepsbouwers van Europa.

LAATSTE NIEUWS OMTRENT DE MARITIEME SECTOR

Error: Feed has an error or is not valid

MARITIEME SECTORSPECIALISTEN

HEGAWA

VUYK ENGINEERING

FIREPRO BENELUX

AEGIR MARINE