Horeca+2017-05-19T15:26:06+00:00

De Nederlandse horecasector

De horeca is de bedrijfstak die alle eet- en drinkgelegenheden en logiesverstrekkende bedrijven omvat. Het woord horeca is een lettergreepwoord, gevormd uit de woorden hotel, restaurant en café. Volgens de Nederlandse Drank- en Horecawet mag alleen een horecabedrijf alcoholische drank voor consumptie ter plaatse aanbieden. In 2010 waren er 42.828 bedrijven in deze branche in Nederland. Horeca is in het Nederlandse bestemmingsplan een officiële bestemming, dat wil zeggen een door de wet toegestane uitoefening van activiteit in de aangewezen ruimte. Het bestemmingsplan maakt onderscheid tussen 5 verschillende categorieën horeca met elk hun verstrekkende bevoegdheid in exploitatie.

Opnieuw meer omzet voor alle branches

Alle branches binnen de horeca boekten een omzetgroei van ruim 4 procent of meer. Het totaal (8,4 procent) ligt veel hoger dan in het vorige kwartaal (2e kwartaal 2016), toen over de hele linie de omzet toenam met 4,8 procent. Het mooie weer in dit kwartaal (3de kwartaal 2016), vooral in september, zou de toegenomen groei deels kunnen verklaren. De groei is het grootst bij snackbars, lunchrooms en ijssalons (13,2 procent). De cafés, inclusief koffiebars en eetcafés, en de restaurants deden het ook goed met respectievelijk 9,3 en 9,1 procent groei, gevolgd door kantines en catering (5,7 procent). De hotels deden met 4,4 procent ook goede zaken. In de hele branche kwamen er per saldo ruim 600 bedrijven bij, bijna net zoveel als in het vorige kwartaal (2e kwartaal 2016). Hierdoor bedraagt het totaalaantal bedrijven in de horeca nu 52,8 duizend.

Prijsstijging horeca 2,7 procent, inflatie 0 procent

Alle branches binnen de horeca boekten een omzetgroei van ruim 4 procent of meer. Het totaal (8,4 procent) ligt veel hoger dan in het vorige kwartaal (2e kwartaal 2016), toen over de hele linie de omzet toenam met 4,8 procent. Het mooie weer in dit kwartaal (3de kwartaal 2016), vooral in september, zou de toegenomen groei deels kunnen verklaren. De groei is het grootst bij snackbars, lunchrooms en ijssalons (13,2 procent). De cafés, inclusief koffiebars en eetcafés, en de restaurants deden het ook goed met respectievelijk 9,3 en 9,1 procent groei, gevolgd door kantines en catering (5,7 procent). De hotels deden met 4,4 procent ook goede zaken. In de hele branche kwamen er per saldo ruim 600 bedrijven bij, bijna net zoveel als in het vorige kwartaal (2e kwartaal 2016). Hierdoor bedraagt het totaalaantal bedrijven in de horeca nu 52,8 duizend.

Minder faillissementen in de horeca

Er gingen in het derde kwartaal 2016 77 horecabedrijven failliet, 4 minder dan in het tweede kwartaal 2016. Ten opzichte van een jaar eerder (2015) was het aantal faillissementen juist hoger (13). Bij de restaurants sloten 44 bedrijven gedwongen de deur, waar dat er in het derde kwartaal van 2015 nog 35 waren. Bij de cafés waren dat er 19 ten opzichte van 16 vorig jaar in het derde kwartaal. In diezelfde periode moesten 4 hotels de deuren sluiten en dat was ook nu weer het geval. In de eerste drie kwartalen van 2016 sloten in totaal 222 ondernemingen wegens faillissement hun deuren, in de vergelijkbare periode van 2015 waren dat er 10 minder (212).